17 juli 2015

På spaning efter systrarna Boulanger




Mot Paris! Om någon vecka flyttar jag in temporärt i ett litet hus med klätterrosor i Fontainebleau för att gå i spåren efter Lili och Nadia Boulanger.

Det är lite av ett forskningsprojekt. Och det vimlar av prinsessor, farliga förbindelser, familjehemligheter och märkliga intriger i storyn om dehär två systrarna. Kompositörer, pionjärer, legender i 1900-talets musikhistoria.
Läs mer »

Jag kom första gången i kontakt med Nadia Boulanger i samband med mina musi kstudier på Juilliard i USA slutet av 80-talet. Hon hade gått bort 1979 - men hennes pedagogik hade rotat sig och utgjorde en del av grundträningen.  Här på bilden är det en av stjärneleverna, Leonard Bernstein som kysser hennes hand.

Vi harmoniserade Bach-koraler och sjöng stämmor under gehörslektionerna på Juilliard - 'Ear Training' . En hel del påminde det om det torra tragglandet av latinets olika böjningsformer... men det hela skedde enligt den metod som gjort sånt intryck på alla hennes amerikanska elever.

Och på samma sätt som latinet har vuxit i betydelse, så har funktionen och värdet av de Nadia-inspirerade gehörslektionerna kommit ikapp mig på senare år. Det handlade helt enkelt om att lära sig att LYSSNA. Detta var nämligen Nadia Boulangers mission i livet. En mission som dessutom hade existentiella förtecken.

Vad jag inte fattade då var Nadias position som musikens Gertrude Stein. Nej - mer än så. Mademoiselle Boulanger var drottning: kring henne svärmade alla och hämtade inspiration och kunskap. Alla. Hon var MUSIKPEDAGOGEN med stort M.

Nadia fick inga barn, men hon har massor av andliga ättlingar.  Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, Philip Glass, Michel Legrand, Quincy Jones, Astor Piazzor, Aaron Copland... Än i dag talar de om henne, de som fortfarande lever och verkar i hennes anda.

Och så är det Nadias lillasyster Lili, spröda, levnadsglada Lili, död bara 24 år gammal av tuberkulos, mitt i arbetet med sin egen prinsessopera samtidigt som Versaillesfördraget befann sig på upploppet... Mästerlig på att orkestrera, stor visionär.

Vad hade det blivit av Lilis begåvning om hon överlevt - hon, som ju faktiskt som första kvinna någonsin vann det prestigefyllda Rom-priset vid krigsutbrottet 1914?

Här är Lilis vackra Nocturne:



Om två veckor ska jag få veta vad det står i breven i den mystiska resväskan, som legat inlåst i arkiven på Biblithèque National tills helt nyligen.

Var systrarna i själva verket ättlingar till tsaren? Och vem var egentligen pappa till Lili? Vågade Nadia ta reda på sanningen om sin familj?

Det ska bli en radiodokumentär. Men det känns som en roman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.